Web Analytics Made Easy - Statcounter

تنها طلب گفت:بر اساس آمار سامانه‌ی تصمیم، سالانه حدود ۱۵ هزار تقاضای طلاق در خراسان رضوی به ثبت می‌رسد که البته این نشانگر میزان واقعی طلاق نیست که حدود ۱۰ درصد این متقاضیان در همان مراحل اولیه‌ غربال و مشاوره از درخواست طلاق انصراف می‌ دهند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «حسین تنها طلب» امروز(۷ بهمن) در جمع خبرنگاران گفت: در دو ماه گذشته به دلیل کاهش ساعات فعالیت کاری مراکز غربالگری و مشاوره به یک سوم بر اساس پروتکل مقابله با کرونا، بررسی تقاضاهای طلاق استان با تأخیر صورت گرفته و به همین جهت تراکم درخواست  ‌ها زیاد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

معاون امور توسعه پیشگیری بهزیستی خراسان رضوی خاطر نشان کرد: بر اساس آمار سامانه‌ تصمیم، سالانه حدود ۱۵ هزار تقاضای طلاق در خراسان رضوی به ثبت می‌ رسد که البته این نشانگر میزان واقعی طلاق نیست.

 

وی با یادآوری اینکه حدود ۱۰ درصد این متقاضیان در همان مراحل اولیه‌ غربال و مشاوره از درخواست طلاق انصراف می‌دهند، گفت: تقریبا در همین حدود نیز در پایان فرآیند مشاوره که حدود دو ماه به طول می‌انجامد، از ادامه‌ کار پروسه‌ی طلاق منصرف شده و به زندگی خانوادگی برمی‌گردند.

 

تنها طلب با اشاره به اینکه در طی ماه های آذر تا دی در خراسان رضوی ۲ هزار و ۵۰۰ درخواست طلاق در سامانه تصمیم ثبت شده است، اضافه کرد: به طور متوسط بین ۱۵ تا ۱۷ درصد طلاق‌ها نیز منجر به سازش طرفینی می‌گردد. 

 

«حسن حاجی پور» گفت:برای خلوت کردن صف نوبت متقاضیان طلاق استان، شورای مشورتی دادگستری و بهزیستی که تصمیم‌گیرنده‌ نهایی در برنامه‌ فرآیند طلاق است مصوب کرد که مرحله‌ غربالگری که تا کنون در مرکز مهر حقی انجام می‌شد در مراکز غیر دولتی هم انجام شود و فرآیند ۵ جلسه مشاوره به دفاتر مشاوره روان‌شناسی خانواده سپرده شود.

 

مسئول سامانه‌ تصمیم خراسان رضوی یادآور شد: در حال حاضر ۱۳ کلینیک مددکاری و ۲۳ مرکز مشاوره‌ی روان‌شناسی در مشهد طرف قرارداد سامانه هستند و در شهرستان‌ها نیز حسب مورد، تعداد از مشاوران و مراکز مداخله‌ تحت نظارت بهزیستی، کار غربالگری و مشاوره طلاق را ساماندهی می‌کنند.

 

وی افزود: مجموع کلینیک‌های مددکاری دخیل در برنامه ۲۵ واحد و جمع مراکز مشاوره ۵۳ مرکز هستند که به جز آنها که در مشهد هستند و آورده شد، بقیه در شهرستان‌ها فعال می‌باشند.

 

حاجی پور در زمینه‌ عادی شدن روال مشاوره طلاق پس از رفع تراکم پرونده‌ها بیان داشت: پس از اینکه تعداد پرونده‌های پشت نوبت کاهش یافت و به روال عادی رسیدیم، شورای مشورتی برای ادامه‌ی کار به شکل فعلی یا تعیین فرایند دیگری تصمیم‌گیری می‌کند.

 

مسئول سامانه‌ تصمیم بهزیستی خراسان رضوی در خصوص فرایند ثبت‌نام متقاضیان طلاق در سامانه نیز گفت: شخص متقاضی در منزل با مراجعه به سامانه تصمیم، نام و مشخصات خود را در سامانه ثبت می‌کند و سپس توسط سامانه و بر حسب آدرس محل سکونت، نوبت‌دهی و به یکی از دفاتر غربال یا مشاوره هدایت می‌شود.

 

وی افزود: این آغاز کار فرآیند طلاق است که بر حسب برنامه‌ریزی مشترک دادگستری و بهزیستی، تا پایان اعلام نظر روان‌شناسان و تأیید کارشناس سامانه، بین ۴۵ روز تا ۲ ماه طول می‌کشد، فرآیند طلاق در بیشتر کشورهای دنیا، به همین روال است و حتی در بعضی ایالت‌های امریکا حتی تا سه ماه و بیشتر هم طول می‌کشد.

 

حاجی‌پور تأکید کرد: تقریبا همه‌ کشورهای پیشرفته، فرآیند طلاق را با مشاوره‌ روان‌شناسی و مددکاری همراه می‌کنند که تا حد امکان از بروز پدیده‌ طلاق که تأثیرات بسیار منفی بر کودکان و خود زوجین دارد بکاهند بنا بر این فرآیندی که در کشور ما و توسط بهزیستی و دادگستری ابداع شده، علاوه بر اینکه مبنای دینی و اسلامی دارد، روال عادی و مقبول بیشتر کشورهای دنیا می‌باشد.

پایان پیام/483

منبع: شبستان

کلیدواژه: درخواست طلاق سامانه تصمیم خراسان رضوی خراسان رضوی فرآیند طلاق ی طلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۰۶۵۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسخگویی مدیران استانداری خراسان رضوی به هم‌استانی‌ها در سامانه سامد

  به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، «شریفی» مدیرکل دفتر امور فنی و عمرانی، «برامکی» مدیرکل دفتر امور شهری و شوراها، «سراجی» مدیرکل دفتر امور روستایی و شورا‌ها و «عباسی» سرپرست مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی در برنامه سامانه الکترونیکی ارتباط مردم و دولت «سامد» از طریق شماره تلفن ۱۱۱ پاسخگوی مطالبات مردم استان بودند.   «شیوا خوش‌نسب» مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی هم در این برنامه با سرپرستان خانوار بانو درباره مطالبات مطرح شده در حوزه‌های عمرانی، مسکن، طرح نهضت ملی مسکن و طرح‌های روستایی، گفتگو کرد.   طی برنامه حضور مدیران حوزه معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی در سامانه سامد، ۱۵۰ تماس در حوزه شهری، روستایی، مدیریت بحران و فنی و عمرانی برقرار شد.

دیگر خبرها

  • سازش ۲۵ درصدی در پرونده‌های طلاق خراسان رضوی
  • بهره‌مندی ۳۶۰ هزار نفر از خدمات روانشناختی در مازندران ‌
  • پیش‌بینی برداشت بیش از ۲۰۰۰ تن گل محمدی در خراسان رضوی
  • بهره‌مندی بیش از ۳۶۰ هزار نفر از خدمات مشاوره بهزیستی مازندران
  • ۲۳ درصد پرونده های مشاوره طلاق در مازندران منجر به ساز شد
  • خراسان رضوی دومین استان دارای خدمات روانشناسی
  • رویکرد ما برای ارتقاء بهداشت روانی باید جامعه‌محور شود
  • پاسخگویی مدیران استانداری خراسان رضوی به هم‌استانی‌ها در سامانه سامد
  • کشف حدود ۲۵ کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در تایباد
  • میزان برداشت سالانه آب در خراسان رضوی بیش از ۱۴ هزار لیتر در ثانیه است