Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بلاغ مازندران»
2024-04-27@12:02:24 GMT

تصمیمی که روند قضایی را کوتاه کرد

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۶۶۲۰۱

تصمیمی که روند قضایی را کوتاه کرد

سامانه‌ای که با عنوان «تصمیم» در کشور راه‌اندازی شده است با هدف ایجاد سازش پیش از وقوع طلاق، عمل می‌کند.به گزارش بلاغ،بسیاری از زوجینی که برای طلاق به مراجع قضایی مراجعه می‌کنند، به نتیجه کامل و منسجمی برای علل طلاق خود نرسیده‌اند تا آن را در زمان تشکیل پرونده و بررسی توسط قاضی، ارائه کنند. اما از زمانی که ثبت‌نام در سامانه «تصمیم» برای زوج‌های خواستار طلاق با اجرای تفاهم‌نامه میان دستگاه قضایی و بهزیستی به اجرا درآمد، رسیدگی به این پرونده‌ها در چهارچوب منسجم‌تری امکان پذیر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تصمیم اصولی

مدیر بهزیستی شهرستان شیراز با اشاره به جلسات مشاوره‌ای که پس از ثبت نام متقاضیان در این سامانه در نظر گرفته شده است به خبرنگار فارس می‌گوید: هر ماه، شمار فراوانی از پرونده‌های طلاق از دستگاه قضایی به سازمان بهزیستی که متولی اصلی مشاوره روان‌شناسی است، ارجاع داده می‌شود.

حمید آزرمی ادامه می‌دهد: اگر در مراکز مشاوره که زوجین به آنها معرفی می‌شوند، مشکل آنها قابل حل تشخیص داده شود، پرونده در مسیر سازش قرار می‌گیرد و اگر به هر دلیل امکان ادامه زندگی میسر نباشد، نامه مربوط برای ارائه به دادگاه و شعبه مورد نظر برای مراجعان تنظیم می‌شود.

وی جلسات مشاوره را که به صورت فردی و گروهی برای زوجین برگزار می‌شود موثر می‌داند و عنوان می‌کند: در بسیاری از موارد زوجین پس از شرکت در این جلسات با راهکارهای مطلوب آشنا شده‌ و به زندگی مشترک خود ادامه داده‌اند.

تولد یک سالگی تصمیم

مسوول سامانه تصمیم بهزیستی شهرستان شیراز نیز به خبرنگار فارس می‌گوید: این سامانه از اول مرداد ۱۳۹۷ در بهزیستی شیراز راه‌اندازی شد.

سحر احمدی می‌افزاید: هدف از تشکیل این سامانه، پذیرش اولیه، انجام غربالگری و هدایت زوجین متقاضی طلاق به مراکز مشاوره و پیگیری مراحل قانونی است.

 

وی اضافه می‌کند: زوجین متقاضی طلاق، ابتدا در سامانه تصمیم ثبت نام اولیه می‌کنند و سپس در تاریخ و ساعت نوبت‌دهی به بهزیستی مراجعه کرده و پذیرش می‌شوند.

احمدی با اشاره به مراحل بعدی عنوان می‌کند: بعد از ثبت  اولیه و پذیرش، غربالگری و مصاحبه اولیه به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات زوجین، تشخیص و تصمیم کارشناسی به یکی از مراکز مشاوره معرفی می‌شوند.

وی ادامه می‌دهد: پس از ۴ جلسه مشاوره ظرف ۴۵ روز، زوجین در صورت عدم سازش به دفاتر خدمات قضایی ارجاع می‌شوند و پس از آن به دفتر شعبات دادگاه خانواده و نهایتا به دفتر اسناد رسمی جهت ثبت طلاق معرفی خواهند شد.

تسهیل یک مسیر

احمدی با شرح روند پیشین برای اقدام زوجین به طلاق اظهار می‌کند: در گذشته زوجین متقاضی طلاق مستقیما به دادگاه خانواده مراجعه می‌کردند و پس از طی مراحل مختلف به مرکز مشاوره هدایت می‌شدند که ازدحام در دادگاه، روبه رو شدن زوجین با مجرمان و شکایت‌های پی در پی را در پی داشت و احتمال درگیری بین زوجین و طولانی‌تر شدن مسیر پرونده را نیز افزایش می‌داد.

وی با توصیف بهزیستی به عنوان یک سازمان مردم‌نهاد اعلام می‌کند: کارشناسان و مددکاران این واحد، خدمت‌رسانی و راهنمایی به متقاضیان را در کمال آرامش و تاب‌آوری انجام می‌دهند که در کاهش تنش بین زوج‌هایی که برای طلاق مراجعه می‌کنند، تاثیر بسزایی دارد.

احمدی تصریح می‌کند: با این همکاری مشترک همچنین، بار اضافی از دوش دادگاه برداشته شده است و در راه افرایش مهارت‌های ارتباطی خودآگاهی، حل تعارضات زوجین و کمک به تصمیم‌گیری مناسب، اقدامات موثری به انجام می‌رسد.

از زبان سارا

یک بانوی جوان که همسرش با فریب در ازدواج زندگی او را تباه کرده است، می‌گوید: چند سال طول کشید تا بتوانم دروغ‌ها، کلاهبرداری‌ها و متواری شدن همسرم را بپذیرم و برای طلاق اقدام کنم.

سارا ادامه می‌دهد: از طریق یکی از دوستانم و با مراجعه به ساختمان بهزیستی شیراز با سامانه تصمیم آشنا شدم و روند مشاوره‌ها و در نهایت مراحل قضایی را در پیش گرفتم.

 

وی با تاکید بر ترسی که برای شرکت در جلسات مشاوره داشت، عنوان می‌کند: پیش از شرکت در این جلسات به دلیل عدم حضور همسرم، مشاوره‌ها را بی‌نتیجه می‌دانستم.

سارا می‌افزاید: اما با شرکت در این جلسات یک مرکز مشاوره که با حمایت و هدایت بهزیستی شیراز امکان‌پذیر شد، از بار احساس گناه و ساده پنداشتن خود که باعث شده بود اعتماد به نفسم کاهش یاید، خلاص شدم.

وی معتقد است: علاوه بر اینکه مسیر طلاق و آغاز روند قضایی با این مشاوره‌ها برایم تسهیل شد، درک کردم که هر فردی ممکن است فریب بخورد، اشتباه کند اما باید قوی باشد و از پس حل و رفع این اشتباهات بربیاید تا زندگی بهتری برای آینده خود رقم بزند.

گزارش از مریم شمالیان

منبع: بلاغ مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bloghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بلاغ مازندران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۶۶۲۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه ۸۲ تیم مشاوره به خانواده‌های شهدا و مجروحین حادثه تروریستی کرمان 

 خسرو ملکشاهی در همایش روز روانشناس و تجلیل از فعالین طرح محب استان کرمان گفت: ۸۲ تیم مشاوره در قالب طرح محب به خانواده‌های شهدا و مجروحین حادثه تروریستی کرمان ارائه خدمت کردند که جا‌ی تقدیر دارد؛ و‌ی با اشاره به اینکه بدلیل بیماری کرونا فرصت چنین گردهمایی برای جامعه روانشناسان میسر نشده بود گفت: هدف از این همایش یک نشست هم فکری و هم اندیشی و تقدیر از جامعه روانشناسان است که به نوعی بازوان پرتوان سازمان بهزیستی بوده و به افراد نیازمند ارائه خدمت می‌دهید.

معاون امور توسعه پیشگیری بهزیستی استان کرمان با اشاره به اینکه شعار امسال روز روانشناس ((امید آفرینی با توسعه خدمات روانشناختی و مشارکت مردم)) است، گفت: سیاست سازمان بهزیستی توسعه خدمات است.
ملک شاهی بیان داشت:در استان کرمان۱۳۴ مرکز مشاوره وجود دارد و تمام شهرستان‌های استان دارای مرکز مشاوره هستند.

وی افزود: رویکرد سازمان ارائه خدمات تخصصی است که این مهم با کمک با دستگاه‌هایی که به نوعی دارند خدمات مشاوره‌ای انجام می‌دهند.

ملک شاهی در خصوص استفاده از مشارکت مردم در برنامه‌های بهزیستی بیان داشت: در خصوص همین شعار سیاست‌هایی در استان برنامه ریزی و دنبال می‌شود.

وی گفت: مقرر شده بوستان‌هایی با کمک شهرداری به بهزیستی واگذار شود که مراکز ما ضمن کاشت نهال در آن بوستان‌ها به صورت هفتگی و به مناسبت‌های مختلف در محل مستقر شده و خدمات بهزیستی به عموم مردم شناسانده شده و این خدمات به صورت رایگان به مردم ارائه شود.

ملک شاهی در خصوص طرح‌های دیگر بهزیستی که با مشارکت مراکز و کلینیک‌های مشاوره و روانشناسی ارائه می‌شود، افزود: همکاری با خانه‌های کودک و نوجوان و ارائه مشاوره به فرزندان مقیم آنها، استخدام افراد متخصص دارای معلولیت و استفاده از تسهیلات بانکی و حق بیمه کارفرمایی، همکاری در برنامه بهبود و ارتقاء ضوابط خانواده در ۵ سال اول زندگی مشترک و استفاده از خدمات مشاوره و آموزش و مشاوره به افراد واجد شرایط (که اولین بار این طرح در کرمان کلید خورد) از جمله این برنامه‌ها است.

وی با بیان اینکه در رصد آسیب‌های اجتماعی که با کمک، سازمان بهزیستی همه ساله انجام می‌شود ما وضعیت کل کشوررا می‌دانیم و در مورد آسیب‌های بولد آمار داریم گفت: در بحث کنترل و کاهش این آسیب‌ها نیز از کمک و همکاری مراکز استقبال می‌کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • ارائه ۸۲ تیم مشاوره به خانواده‌های شهدا و مجروحین حادثه تروریستی کرمان 
  • سازش ۲۵ درصدی در پرونده‌های طلاق خراسان رضوی
  • بهره‌مندی ۳۶۰ هزار نفر از خدمات روانشناختی در مازندران ‌
  • بهره‌مندی بیش از ۳۶۰ هزار نفر از خدمات مشاوره بهزیستی مازندران
  • ۲۳ درصد پرونده های مشاوره طلاق در مازندران منجر به ساز شد
  • مهمترین عامل سقط جنین در کشور عوامل فرهنگی است
  • ۶۷ درصد از زوجین جوان مشهدی باور دارند که همسرشان باید ذهن آن‌ها را بخواند
  • مشکلات ثبت نام وام ازدواج در سامانه از زبان زوجین جوان تهرانی
  • باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است
  • ماندن یا رفتن ژاوی هیچ ربطی به من ندارد!